Jakie korzyści w hodowli zwierząt dają drożdże paszowe?

Jakie korzyści w hodowli zwierząt dają drożdże paszowe?

Hodowcy zwierząt, czy to bydła, czy drobiu, muszą wdrożyć rozmaite rozwiązania mające na celu zachowanie ich dobrostanu, co ma na celu ograniczenie potencjalnych strat i maksymalizację zysków. Najważniejszym elementem tego jest odpowiednie żywienie. Współczesne pasze komponowane są w taki sposób, by zaspokajały wszystkie potrzeby żywieniowe zwierząt. Mimo to warto sięgnąć po odpowiednie probiotyki, m.in. drożdże. Dowiedz się, jakie dają one korzyści.

Przeczytaj również: Jak prawidłowo dobrać rozmiar ubrania koszarowego?

Dla jakich zwierząt drożdże paszowe?

Probiotyki w postaci drożdży to środki, jakie można podawać różnym grupom zwierząt. Dają one liczne korzyści, typowe dla poszczególnych grup, jak szybki przyrost masy ciała jeśli chodzi o zwierzęta opasowe, ochrona przed salmonellą u kur niosek czy lepsza płodność w przypadku krów mlecznych —  jak również lepsza wydajność produkcji mleka.

Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?

Po suplementy takie sięgnąć warto zatem w przypadku bydła mlecznego, bydła opasowego, kur niosek, brojlerów czy trzody chlewnej. Zyski są nie do przecenienia, gdyż drożdże paszowepozwalają chronić przed chorobami i innymi problemami, zagrażającymi nie tylko zwierzętom, ale i ludziom, którzy będą spożywać pozyskane produkty. Poza tym tego rodzaju suplementacja pozwala uzyskać nie tylko więcej mleka, mięsa czy jaj, ale też artykuły wyższej jakości.

Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?

Bezpośrednie korzyści

Celem stosowania probiotyków jest zapobieganie różnego rodzaju chorobom i problemom, które w przypadku zwierząt hodowlanych mogłyby zmniejszać przyrost ich masy ciała czy produkcję. Korzyści, jakie można osiągnąć z tej suplementacji, prócz oczywistych kwestii, jak zmniejszenie ryzyka chorób i śmierci, to między innymi:

  • optymalizacja współczynnika wykorzystania paszy,
  • zadbanie o zdrowie jelit,
  • ograniczenie stresu cieplnego oraz oksydacyjnego, na który narażone są zwierzęta różnych gatunków,
  • niwelowanie zaburzeń metabolizmu,
  • zadbanie o zdrowie żwacza w przypadku bydła oraz jego efektywność.

Bardzo ważną korzyścią w każdym przypadku jest też możliwość uniknięcia konieczności stosowania antybiotykoterapii. Oznacza to nie tylko mniejsze koszty dla hodowcy, ale też, a raczej przede wszystkim, zdrowsze, lepszej jakości (a więc też chętniej kupowane przez odbiorców) produkty zwierzęce —  mięso, jaja, mleko.

Inwestycja warta rozważenia

Po suplementację taką można i warto sięgać w każdym przypadku, w ramach profilaktyki. Na rynku dostępne są środki dla różnych gatunków zwierząt hodowlanych, oddające nieocenione zasługi.